Zoetigheid uit Zweden

  • Geplaatst op
  • Door Anna Tigchelaar
  • 0

Wie wel eens in Scandinavië is geweest, weet dat Scandinaviërs ook echte snoepliefhebbers zijn.

In Zweden is het traditie om enkel op zaterdag snoep te eten: Lördagsgodis. Lördagsgodis, wat zoveel betekent als ”zaterdags snoep” is een echt dingetje. Iedereen en vooral ouders met kinderen trekken er zaterdag op uit om snoep te gaan kopen. Dit met de achterliggende gedachte dat door één keer per week helemaal los te gaan met snoepen, er uiteindelijk minder gesnoept wordt. Elk kind mag op zaterdag zijn of haar eigen zakje snoep samenstellen. Ook volwassenen op kantoor luiden op vrijdag vaak het weekend in met een schaal snoep op de werkplek: het is dan tenslotte al bijna zaterdag.

Naast verschillende soorten drop (Lakrits) kent Scandinavië ook een lange traditie van handgemaakt snoep. Zo kennen we de Deense handgemaakte snoepjes, Bolcher en het Zweedse Polkagris.

 

Polkagris is een soort snoepstok die in 1859 In Gränna, Zweden, werd uitgevonden door Amalia Eriksson (1824-1923), een arme 35 jarige weduwe. Amalia moest zichzelf en haar gezin onderhouden toen haar man stierf. Amalia opende een winkel in Gränna waar ze startte met de verkoop van het traditionele pepermunt snoepje: Polkagris. Ze hield het recept geheim en het werd pas onthuld na haar dood.

 

 

Het snoepje is gemaakt van suikerdeeg dat wordt gekookt, gekneed op een marmeren baktafel, getrokken en vervolgens met de hand op maat gedraaid. De snoepjes bevatten pepermunt, suiker, water en een zeer kleine hoeveelheid azijn. De snoepjes zijn er in inmiddels in verschillende vormen, maten en kleuren en kennen veel fans. Populaire smaken zijn: - de klassieke pepermunt - framboos – drop - vlierbessen - wilde aardbei De stad Gränna heeft slechts 2500 inwoners, maar de gunstige ligging langs een van de meest bereisde snelwegen in Zweden trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar, velen van hen aangetrokken door het beroemde snoep, wat een traditie is geweest al meer dan 150 jaar.

 

 

Sinds kort zijn de Zweedse snoepjes gemaakt door Grenna Polkagriskokeri uit Snoepjesstad Gränna ook in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Nordstil. Klik hier

Liefs,
Anna 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.