Winter in Scandinavië

  • Geplaatst op
  • Door Anna Tigchelaar
  • 0
Winter in Scandinavië

Alle jaargetijden zijn mooi. De winter in Scandinavië heeft voor mij iets heel speciaals.

Foto: Haugland, Flekkefjord.
Aanrader! Klik voor meer info.

De Noren, Zweden, Finnen en Denen maken hun huis klaar voor de winter.
In veel huishoudens wordt er nog gestookt met de houtkachel. Een bekend merk is Jøtul, deze zie je ook veel terug in zomerhuizen waar geen elektra is.
 
 
Bij thuiskomst van school of werk brandt de kachel en gaan de kaarsjes aan. Er is tijd voor elkaar en het gezin. In Scandinavië wordt er bij veel bedrijven na 18.00 geen mail meer verstuurd. Alle focus ligt op privé en ontspanning na een lange werkdag. De landen zijn minder dichtbevolkt dan hier en daardoor maakt men nog veel gebruik van verenigingen en clubs. Handwerken, handbal en andere sport en muziekverenigingen hebben nog steeds veel animo. Sociaal betrokken zijn en iets voor de gemeenschap betekenen is belangrijk.Er wordt gezellig nagepraat onder het genot van een kop koffie (ja er worden heel wat koppen koffie gedronken in Scandinavië), gaat de wollen plaid over en wordt de kachel weer heerlijk opgestookt. Mijn familie gebruikt tijdens de wintermaanden 5 kuub hout uit eigen bos.De winter kan lang duren in Scandinavië, zelfs tot in april / mei kan er veel sneeuw vallen. Vooral in het hoge Noorden duren de winters lang. In Noorwegen rijden de Noren veel met spijkerbanden tijdens de wintermaanden, waardoor er meer grip is op de soms gladde wegen. In steden als Oslo, Bergen en Stavanger ben je verplicht een “piggdekk” bijdrage te betalen, de spijkerbanden slijten de wegen nogal! Auto’s , bussen, treinen zijn allemaal goed uitgerust waardoor reizen in de winter gewoon doorgaat. Als wij bij mijn familie op Haugland (Flekkefjord, zuid Noorwegen) logeren, maken we vaak een trip naar de sneeuw. We rijden dan naar Sirdal, een klein en uitgestrekt wintersportgebied vol met Noorse hutten waar Noorse gezinnen uit steden als o.a. Stavanger komen skiën. Je ziet daar hele families voorzien van de beste buitenkleding op de lange latten. Zelfs bij de allerkleinsten worden de ski’s ondergebonden. De daken van de “hytter” (Noorse zomerhuizen) liggen vol met een dik pak sneeuw. Niet geheel ongevaarlijk, van tijd tot tijd raken hutten ingesneeuwd door de grote hoeveelheid sneeuw die op de daken valt en als deze niet geruimd wordt dan raakt de omgeving ingesneeuwd. Veel Noren ontmoeten elkaar in deze hutten en genieten na een inspannende klim op de ski’s van een gezamenlijke, warme maaltijd. Vaak gaat al het eten mee in de rugzak aangezien veel hutten niet met de auto bereikt kunnen worden. Een pittige klim dus.
 
Na onze tour door dit prachtige en idyllische gebied met ijspegels zo groot als een mens, rijden wij door naar Byrkjedalstunet. Daar genieten we van een traditionele Noorse maaltijd en een heerlijk huisgemaakt toetje.
Na de koffie bezoeken we vaak nog even de winkel waar je veel handgemaakte Noorse producten kunt vinden.

 
Voor meer info:
 
In Scandinavië wordt de dag vaak afgesloten met een bezoek aan de sauna met daarna een heerlijke frisse duik in de sneeuw.
 
Hopelijk hebben jullie genoten van deze blog en zijn jullie nieuwsgierig geworden. Een bezoek aan Scandinavië in de winter is zeker een goed idee.
In mijn volgende blog sta ik stil bij de feestmaand in Scandinavië: kerst.
 
Tot snel lieve volgers!

 
Hilsen fra | Liefs van
Anna
 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.